Η ιστορική περίοδος της Αναγέννησης (Renaissance) καλύπτει την περίοδο από το τέλος του 15ου αιώνα έως και τα μέσα του 17ου αιώνα, κατά την οποία σημειώθηκε στην Ευρώπη μία εντυπωσιακή άνθηση και ανανέωση των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών με βάση επιρροές κυρίως από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και δευτερευόντως από τις ρωμαϊκές πνευματικές

παρακαταθήκες. Οι γνώσεις που σχετίζονταν με τη Γλώσσα και με τις ποικίλες διαταραχές της διευρύνθηκαν κι εμπλουτίστηκαν εντυπωσιακά. 

Τον 16ο αιώνα ο Ιταλός φιλόλογος και ιατρός Ιερώνυμος Μερκουριάλης ασχολήθηκε με τη Φωνιατρική ως ξεχωριστό Κλάδο της Ιατρικής διδάσκοντάς την στα Πανεπιστήμια της Μπολόνια, της Πάδοβας και της Πίζας, ενώ συνέγραψε το πρώτο Φωνιατρικό Εγχειρίδιο, όπου συγκέντρωσε όλα τα τότε γνωστά δεδομένα σχετικά με διαταραχές της Γλώσσας και ιδιατέρως με τον Τραυλισμό.

Στις αρχές του 18ου αιώνα ο Ελβετός ιατρός J.K. Amman εργάστηκε επί μακρόν με άτομα (παιδιά και ενήλικες) που είχαν προβλήματα ακοής. Τις διαγνωστικές και θεραπευτικές του μεθόδους τις κατέγραψε σε συγγράμματα, Εκεί κατηγοριοποίησε τα άτομα με γλωσσικές διαταραχές σε κωφάλαλους, άφωνους/άλαλους, τραυλίζοντες, δυσλαλικούς (με αρθρωτικές δυσχέρειες) και ταχύλαλους. Επίσης σχημάτισε πίνακες με διακρίσεις φθόγγων προς διευκόλυνση της διάγνωσης και της θεραπείας. 

To 1830 ένας έτερος Ελβετός ιατρός, ο R. Schulthess, προέβη σε σαφή διαχωρισμό μεταξύ Βραδυγλωσσίας (δηλαδή καθυστέρησης στην ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων του παιδιού), Δυσλαλίας (ήτοι αρθρωτικών αποκλίσεων) και Τραυλισμού. Η ιδιαίτερη προσφορά του έγκειται στο ότι ανέλυσε τα αίτια των γλωσσικών διαταραχών (κληρονομικότητα/προδιάθεση, περιβάλλον, ασθένειες, ανατομικές δυσπλασίες) και ότι στον Τραυλισμό διεπίστωσε τη στατιστική υπεροχή αγοριών έναντι κοριτσιών στη συχνότητα εμφάνισής του. Ως προς τη θεραπεία υποστήριξε την "αρθρωτική εξάσκηση", προπάντων της γλώσσας, κι εναντιώθηκε στις χειρουργικές επεμβάσεις στη ρίζα της γλώσσας, οι οποίες ακόμα κι έως τότε αποτελούσαν τη συνήθη πρακτική των γιατρών. 

 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Θεσπρωτικά Νέα» (αριθμός φύλλου 1079, Ιουλίου-Αυγούστου 2018).